Jdi na obsah Jdi na menu
 


Původním domovem nejmenšího z britských poníků jsou Shetlandské ostrovy, vzdálené 100 námořních mil (185 km) od severovýchodního výběžku Skotska, pusté a větrné. Nerostou tam stromy a kolem skalních výchozů je jen tenká vrstvička kyselé půdy, na níž může růst jen tuhá tráva a zakrnělý vřes. Tato tráva, vřes a nerostnými látkami bohaté chaluhy jsou podstatou diety původního shetlanda a spolu s nehostinným prostředím určují jeho charakter a malou postavu.

Shetlanští poníci jsou přirozeně otužilí a mají silnou konstituci. Pohybují se rychle, akce je uvolněná a protože se pohybují po nerovném terénu, charakteristicky zvedají nohy v karpu i hleznech. Díky svým kvalitám patří mezi nejrozšířenější plemena poníků ve všech částech světa, kde se používá zejména jako jezdecký a sportovní pro mladé jezdce, ale často se setkáváme i s jeho použitím v zápřeži a cirkusové manéži.

Zbarvení těchto poníků je velice proměnlivé. Základní barvou je černá, ale běžní jsou hnědáci, ryzáci, bělouši i oba typy strakáčů.

Shetland se měří spíše v palcích než v pěstích. Jeho průměrná výška je 40 palců (101 cm), ale nejlépe stavění poníci jsou obyčejně o palec nebo dva menší (o 2 - 5 cm).
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář